Carbid schieten
Wist je dat carbid schieten waarschijnlijk ontstaan is bij Germaanse Joelfeesten. Deze feesten werden gevierd al voor 1100. Waar de zon gezien vanaf de aarde haar noordelijkste of zuidelijkste positie heeft bereikt. Dit feest werd gevierd met grote vuren en harde knallen in steden en op t platteland.
Begin 19e eeuw werd het knallen in de steden verboden maar op het platteland bleef het toegestaan voor knallen bij ondertrouw.
Eind 19e eeuw werd Carbid (Calciumcarbide) beschikbaar. Eerst werd het gebruikt voor fietsverlichting maar ook om te lassen van metalen bij de dorpssmeden. Later, pas in de loop van de 19e eeuw werd carbid gebruikt om te knallen met melkbussen.
In de tweede helft van de 20e eeuw werd het steeds meer een sociale activiteit zoals we het nu kennen met oud en nieuw. Een zo hard mogelijke knal creëren en de deksel (of bal) zo ver mogelijk weg schieten onder het genot van een hapje en een drankje.
Carbidschieten wordt ook wel melkbusschieten en losschieten genoemd. In Belgie heet het carbuurschieten.
En nu de foto hieronder wat de aanleiding is voor deze blog. Deze foto komt van een klant die deze carbid kanonnen liet maken en ze eenvoudig wil verplaatsen om met z’n groep kameraden flink te gaan knallen met oud en nieuw. Laat het nou zo zijn dat deze wielen goed passen bij de hooglans zwart geschilderde melkbussen. Of de prachtige kanonnen er na het knallen nog zo mooi uitzien betwijfel ik.
Caroline Lip