Hoe vervang je een kruiwagenband?

Wil je het komend weekend nèt in de tuin aan het werk of de oprit bestraten en is je band ook nog lek. Wat moet je doen? Hieronder vertel ik je in stappen hoe je een kruiwagenband vervangt.

Welke maat banden heb je nodig?

Ten eerste is het van belang dat je weet welke band je nodig hebt. Daarvoor kijk je op de buitenband van je kruiwagenband, waar cijfers op staan. Deze cijfers zijn de bandenmaat. Nu je dat weet ga je naar de categorie buitenbanden of kruiwagenbanden. Aan de linkerkant op de pagina vink je het vakje van jouw maat aan, en zie je de banden die op jouw velg passen.

Tubeless of met binnenband?

Tubeless – Heb je een tubeless band? Dat houdt in dat er geen binnenband in zit. Je kunt nu wederom een tubeless band nemen. Er is alleen 1 voorwaarde. De velg moet helemaal glad zijn. Anders sluit de band niet goed op de velg en ontsnapt er lucht, waardoor deze leegloopt of niet eens opgepompt wil worden.
Vervang altijd de ventielen als je een tubeless band vervangt. Is de tubelessband nog goed en er zitten geen gaten of scheuren in, dan kan je overwegen om er een binnenband in te doen. Je kunt het tubeless ventiel uit de velg trekken met een tang. Het ventiel van de binnenband past namelijk door het ventiel gat. Bestel dezelfde maat binnenband zoals de bandenmaat van de buitenband is.

Band met binnenband – Zit er nu een band met binnenband op de velg van de kruiwagen, dan kan je alleen de binnenband vervangen als de buitenband nog helemaal intact is. Neem een binnenband met dezelfde maat als er op de buitenband staat. Is de buitenband niet goed meer, vervang dan de binnenband èn de buitenband allebei.

Kruiwagenband van de velg afhalen

Als je de kruiwagen band gaat vervangen zorg er dan voor dat de band goed leeg is door middel van het pennetje in het ventiel in te drukken en de band aan te duwen om hem goed leeg te maken. Dit maakt het namelijk gemakkelijker om de band van de velg af te halen. Vervolgens pak je een bandenlichter en deze plaats je met de platte kant tussen de band. Daarna plaats je de tweede bandenlichter een stukje verderop tussen de band en duw je de band over de rand en zo schuif je steeds een stukje op totdat hij rondom los is. Dan haal je de binnenband er tussenweg en kan je de tweede rand van de band over de velg trekken. Lukt het niet omdat de oude band te stug of verstaft is, gebruik dan weer de bandenlichters om er tussen te plaatsen of druk te zetten. Hieronder zie je in de instructie video hoe je een band van de velg haalt:

Kruiwagenband op de velg monteren

Je bent nu zover om de band op de velg te monteren. Leg de velg op de werkbank met het ventiel gat naar boven. Vervolgens pak je de buitenband en duwt de eerste rand over de velg rand. Als dat niet lukt kun je bandenvet gebruiken, door dit op de rand van de band en de velg aan te brengen. Met dit vet glijdt de band soepeler over de rand van de velg. Als de eerste rand over de velg is dan doe je de binnenband erin. Eerst druk je het ventiel door het ventiel gat en vervolgens duw je de binnenband er rondom in. Dan duw je de tweede rand over de velg. Soms lukt dat niet met de handen en heb je je voeten nodig. Leg een doek op de grond om beschadiging van de velg te voorkomen en ga met je voeten op het rubber van de band staan. Zet je voeten in een V-vorm op de band en beweeg ze rondom tot je overal de band over de rand hebt geduwd. In deze video lukt het met m’n handen omdat deze band flexibel is. Als je een stevige kruiwagen band neemt dan gaat het wat zwaarder.

Nu ben je banden-vervang-kundige!

Hoe leuk is dat! Je weet nu hoe je een band vervangt. Maar.. stel nou dat je hier helemaal geen zin in hebt. Je kunt natuurlijk het complete kruiwagen wiel vervangen. Ze zijn er met luchtband en anti-lek. Luchtband wil zeggen dat er lucht in de band zit, waardoor je veel demping hebt. Anti-lek kruiwagenwiel wil zeggen dat de band massief is. Deze kan nooit lek gaan.

Heb je na deze uitleg nog vragen? Dan hoor ik ze graag.
Caroline Lip
#tipvanlip

Deel Dit artikel

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
×

Winkelmand

error: Alert: Content is protected !!