Hoe voorkom je dat de kruiwagenband ontploft?

Een klant stuurde een whatsapp met de vraag voor een nieuw kruiwagenwiel want de vorige was ontploft. En de vraag hoe het kon, omdat ze wilde dat dit nooit weer zou gebeuren. Ze was erg geschrokken. 

Hoe kan het dat een kruiwagenband of kruiwagenwiel ontploft? 

  1. Uitgedroogd door gebruik, zon, regen en temperatuurverschillen
  2. Te hoge druk erin gepompt
  3. Gereden door een scherp voorwerp
  4. Reden onbekend 🤪

In het geval van deze situatie was het door het oppompen gebeurd in combinatie van slijtage en uitdroging van de band. Dat noemen we ook wel “verstaft”

De eerste band was goed gegaan, deze was behoorlijk leeg. De tweede pakte ze meteen even mee want die was ook een beetje te zacht. Daar ging er met hetzelfde enthousiasme lucht in met de compressor, maar iets te enthousiast. En Bam! Een dikke knal, gelukkig was de hond net aan de andere kant van het wiel anders was hij geraakt. Zijzelf kwam er minder goed af. Zie foto..

Hand dik door ontploffing

Waar ze niet van op de hoogte was is welke druk erin moet. Dit staat op de band, maar.. Een grote maar is, dat een band omdat hij al langere tijd is gebruikt en onder allerlei weersomstandigheden en gebruik slijt en uitdroogt. 

Eigenlijk kan je beter de druk verlagen bij een band die al gebruikt is, is mijn mening hierover. En onder de aangegeven druk blijven en tijdens het oppompen even stoppen en voelen of de band hard wordt. Het beste is dat je hem nog iets kunt indrukken.  Maar blijf onder de aangegeven druk, dit staat op de band PR, PSI of BAR. Hier kan je omrekenen als dat nodig is bij de waarden waarmee jouw compressor rekent maar er een andere waarde wordt weergegeven op de band 

Kortom, pomp niet zomaar een band op. Hou rekening met de druk die op de band staat PR, PSI of BAR. Hou dit aan en blijf er iets onder als je een oudere gebruikte band hebt.

 

Deel Dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest
×

Winkelwagen